Aarhus Journalistforening

Rundskuedagene

Rundskuet startede i 1912 af en kreds af lokale journalister. Formålet var, at pressens medarbejdere skulle vise folk rundt til seværdigheder, institutioner og virksomheder som ellers ikke var tilgængelige for publikum.

Over nogle dage i juli eller august gik det så løs. 

Rundskuehæftet 1951 havde 80 sider.

Det hele var baseret på salget af et rundskuehæfte, som man kunne købe for et par kroner. Heri var forskellige adgangsbilletter og rabatkuponer til byens forretninger. 

Der var konkurrencer i hæfterne, hvor man fx skulle finde frem til løsningen på et et ord, ved at finde de enkelte bogstaver i butikkernes vinduer.

Efterhånden kom der også udlodning af store præmier ind i billedet, som fx en rejse til Skotland, en flyvetur med ballon, et årskort til biografer, en soupér på hotel Royal, eller en kontantpræmie på 10.000 kroner (det var i 1951). 

De steder, man kunne besøg med rundskuehæftets adgangsbilletter var eksempelvis Århus Teaters kulisser, domkirken, kloakpumpestationen, Falcks Redningskorps, slagtehuset, Statsbiblioteket, brandstationen eller telefoncentralen. 

I forbindelse med rundskuedagene var der fest og forlystelser rundt om i byen på torvene og Havnepladsen og, indtil 1927, også i Vennelyst. 

Der var tombolaer, karruseller, ballonopstigning, radiobiler, luftgynger. Der var politihundeopvisning, væddeløb for børn og festfyrværkeri. Et år blev der opsendt 400 balloner, hvoraf 200 indeholdt fribilletter som dalede ned til folket. 

Rundskuet ophørte i 1965, og blev på sin vis overtaget af Århus Festuge.  

(Kilde: Det gamle Århus - lundskov.dk)                       

Århus Journalistforening © 2008 • Alle rettigheder forbeholdes.

                      Opdateret  11-06-2008  

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

27.08 | 11:32

Foreslår at mail-adr., tlf no og adresse- info om Aarhus Journalistforening og bestyrelsens medlemmer rykkes frem til forsiden

...
26.01 | 02:06

For Erik Thomle. Erik I would like to talk to you regarding someone involved in a story you wrote in 2004 and a club development. many thanks.

...
24.11 | 20:05

Flot Kim. Det er næsten som at være på rundvisning i udstillingen igen.

...
22.06 | 10:01

Sådan. Fin fest og en imponerende bog. Tak til fotogarferne

...
Du kan lide denne side